Saturday, 13 July 2013

MBMB naik taraf 20 persimpangan lampu isyarat


MELAKA 12 Julai - Sebanyak 20 persimpangan empat lampu isyarat di Bandar Raya Melaka akan dinaik taraf melibatkan kos sebanyak RM1.2 juta bagi mengurangkan kesesakan jalan raya di waktu puncak dan hujung minggu serta cuti umum.
Penolong Pengarah Kejuruteraan (Lalu Lintas dan Kerja Awam) Majlis Bandaraya Melaka Bersejarah (MBMB), Mazlan Mohd. Said berkata, kesemua lampu isyarat yang telah dikenal pasti itu akan mula dinaik taraf menggunakan sensor aliran kontra perkongsian masa mulai tahun hadapan.
Menurutnya, antara persimpangan lampu isyarat yang telah dikenal pasti ialah di Kota Laksamana, Jalan Laksamana, Hotel Ramada Plaza dan Jalan Bunga Raya.
Beliau berkata, sensor aliran kontra itu paling praktikal digunakan untuk mengurangkan masa menunggu dan mempercepatkan kelancaran kenderaan di setiap persimpangan empat lampu isyarat khususnya yang sering berlaku kesesakan.
''MBMB telah mula mengunakan sensor aliran kontra perkongsian masa ini di persimpangan empat lampu isyarat Melaka Sentral, Plaza Wang di Bachang dan terbaharu di Taman Malinja Lebuh AMJ.
''Berdasarkan kajian, masa menunggu dari 295 saat telah dapat dikurangkan kepada 220 saat manakala kelancaran pergerakan kereta pula daripada 48,269 meningkat kepada 60,440 sehari," katanya.
Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas melawat persimpangan empat lampu isyarat Taman Malinja Lebuh AMJ dekat sini hari ini.
Persimpangan tersebut akan dinaik taraf menggunakan sensor aliran kontra melibatkan kos sebanyak RM19,710.
Yang turut hadir, Ketua Polis Daerah Melaka Tengah, Asisten Komisioner Sallehuddin Abd. Rahman.
Mazlan berkata, antara kelebihan sistem baharu itu apabila pergerakan kenderaan berkurangan di satu laluan, lampu isyarat akan secara automatik dari lampu hijau bertukar ke merah.
''Lampu isyarat susur ke kiri atau kanan persimpangan empat akan berfungsi memberi laluan kepada kenderaan lain dan sekali gus mengurangkan kesesakan di lampu isyarat," katanya.
Sementara itu, kata Mazlan, MBMB akan memasang lampu isyarat di simpang empat berdekatan bank OCBC Jalan Merdeka mulai 17 Julai ini.
Menurutnya, pemasangan lampu isyarat tersebut dijangka dapat mengurangkan kesesakan lalu lintas akibat pertembungan kenderaan dari arah Jalan Merdeka ke Hotel Equatorial ke Jalan Melaka Raya.
Ujarnya, kos pemasangan sebanyak RM130,500 itu dijangka siap dalam tempoh empat minggu iaitu pada 7 Ogos ini.

sumber utusan

Projek Pengindahan Sungai Melaka berjalan lancar, dijangka siap Jun 2014



MELAKA 12 Julai - Projek Pengindahan Sungai Melaka sepanjang 5.2 kilometer yang bermula dari Jambatan Hang Tuah hingga ke Pintu Kawalan Air Batu Hampar berjalan lancar dan dijangka siap pada Jun tahun hadapan.
Timbalan Pengerusi Pelancongan, Pembangunan Sungai, Pantai dan Pulau-Pulau, Datuk Ghazale Muhamad berkata, pada masa ini, kerja melebar dan mendalamkan sungai sedang giat dijalankan selain kerja mengukuhkan tebing sungai.
Menurutnya, infrastruktur seperti stesen teksi air dan jeti juga telah berjalan dan apabila kerja pembinaan itu siap, projek pengindahan akan diteruskan dengan membina trek jalan kaki di samping basikal di kiri serta kanan tebing sungai.
"Banyak lagi kerja yang perlu dilakukan kerana selepas kerja mendalam dan melebarkan sungai selesai, kerja mengukuhkan tebing akan dilaksanakan sebelum kerja landskap dan pengindahan dapat dilakukan.
"Bagaimanapun saya yakin pihak kontraktor yang dilantik dapat menjalankan kerja mengikut jadual yang ditetapkan," katanya kepada pemberita selepas melakukan tinjauan projek berkenaan di sepanjang Sungai Melaka di sini kelmarin.
Turut hadir sama, Ketua Pegawai Eksekutif Perbadanan Pembangunan Sungai dan Pantai Melaka (PPSPM), Datuk Baharom Majid serta wakil daripada pelbagai agensi termasuk Jabatan Alam Sekitar (JAS) dan Majlis Bandaraya Melaka Bersejarah (MBMB).
Ghazale berkata, projek itu dibahagikan kepada tiga pakej utama iaitu pakej satu dari Jambatan Hang Jebat ke Jambatan Tun Razak sepanjang 2.4 kilometer, pakej dua (Jambatan Tun Razak ke Jambatan Melaka Sentral sejauh 1.2 kilometer) dan pakej tiga (Jambatan Melaka Sentral ke Pintu Kawalan Air Batu Hampar sejauh 1.6 kilometer).
Difahamkan, pakej satu dijangka siap sepenuhnya pada November ini, diikuti pakej tiga iaitu pada April 2014 dan pakej dua pada Jun 2014 yang melibatkan kawasan sungai yang berliku-liku.


sumber utusan