Friday, 28 October 2011

CAP gesa kerajaan haramkan asbestos


PULAU PINANG, 12 Oktober: Presiden Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP), S. M Mohamed Idris mempertegaskan, sudah tiba masanya Kerajaan Malaysia mengharamkan segala bentuk kemasukan asbestos ke negara ini kerana terdapatnya peningkatan penyakit yang ada hubungkaitnya dengan asbestos chrysotile.

Malaysia harus mengambil keputusan tersebut memandangkan ianya telah dipersetujui dalam perbincangan dengan Jabatan Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan (DOSH) walaupun perwakilan dari APCO Worldwide membantah kemasukan chrysotile ke dalam pengharaman tersebut dengan alasan negara akan mengalami kerugian ekonomi.

"Kerajaan Malaysia wajar mengambil satu keputusan sepertimana yang diputuskan dalam perbincangan dengan DOCH pada 28 Mac lalu tidak terikut dengan bantahan dari APCO Worldwide yang beranggapan tindakan itu boleh merugikan ekonomi negara.

Tindakan itu akan menyelamatkan peningkatan penyakit yang ada hubungkait dengan asbesto yang diharamkan di kebanyak negara sekarang ini, " ujarnya.

Kerajaan Malaysia juga harus mengetahui pandangan dari sudut sainsifik cukup jelas segala bentuk asbestos boleh menyebabkan berbagai penyakit seperti mesotelioma, kanser paru-paru dan jenis kanser yang lain. Tambahan lagi asbestos adalah salah satu karsinogen pekerjaan paling penting membabitkan kira-kira separuh kematian akibat kanser.

Menurut WHO angka kematian di negara yang telah lama mengharamkan kemasukan asbestos semenjak 1990 an pun terus meningkat berkali ganda.

Memang tidak dinafikan, akibat terlalu lama mengamalkan kebenaran kemasukan asbestos banyak negara terpaksa menghadapi risiko menghadapi masalah berkenaan.

Malaysia pun katanya, harus bertindak sejajar dengan sikap negara lain demi keselamatan rakyat yang lebih ramai mati akibat penyakit itu dariapda kemalangan di tempat kerja.

"Walaupun APCO Worldwide telah membawa masuk Dr David Berstein dari Switzerland bagi menyekat pengharaman itu namun Malaysia yang mementingkan kesihatan rakyatnya harus bertindak adil bukan terpengaruh dengan desakan yang tidak munasabah sebab tiada pertanda yang mengatakan ia membawa kebaikan adalah mustahil, " jelasnya.

Malaysia juga kena meniru langkah yang dilaksanakan oleh Pertubuhan Buruh Antarabangsa dan Pertubuhan Kesihatan Sedunia yang mengadakan kempen secara global untuk membasmi penyakit yang dikaitkan dengan asbestos.

Malaysia juga harus mengambil langkah sepertimana Thailand yang mengambil langkah mengharamkan terus pengunaan asbestos di bumbung rumah khasnya di kawasan bandar daripada menurut desakan golongan yang mementingkan keuntungan daripada kesihatan orang ramai.

"55 negara telah mengambil langkah mengharamkan dan negara terakhir berbuat demikian ialah Thailand. Memandangkan Thailand dan Malaysia banyak persamaan semua yang diperkatakan oleh APCO Worldwide tidak ada lojiknya. Kita tahu mereka hanya mementingkan keuntungan daripada memikirkan kesihatan rakyat, " tambah S.M Mohamed Idris lagi.

Banjir: Penduduk tinggalkan Bangkok


BANGKOK 27 Okt. - Beribu-ribu penduduk mula meninggalkan kota Bangkok hari ini menyebabkan stesen bas, kereta api dan lapangan terbang penuh sesak.

Tindakan itu diambil selepas kerajaan memberi amaran akan menggunakan cuti lima hari yang diumumkan untuk memindahkan penduduk yang terancam, sebelum banjir besar melanda Bangkok hujung minggu ini.

Amaran kerajaan itu bagaimanapun hanya dikuatkuasakan di tiga daripada 50 daerah di Bangkok, tetapi kerajaan mengakui seluruh bandar raya mungkin akan dilanda banjir dalam tempoh beberapa hari lagi.

Amaran pemindahan terbaru dikeluarkan di daerah Sai Mai awal hari ini selepas banjir mula menenggelamkan jalan raya, stesen minyak dan kediaman.

Kerajaan-kerajaan asing turut memberi amaran kepada rakyat mereka dengan pejabat Kementerian Luar Britain menyatakan banjir mungkin akan mengganggu sistem pengangkutan, menyebabkan kawasan pelancongan ditutup dan menjejaskan bekalan elektrik serta air.

Usaha melindungi Bangkok berdepan tamparan psikologi besar semalam, selepas benteng banjir di sekitar lapangan terbang kedua terbesar di bandar raya itu dinaiki air, memaksa terminal ditutup.

Stesen bas Mo Chit dilaporkan sesak sejak semalam ekoran orang ramai bertindak meninggalkan bandar raya ini sempena cuti lima hari.

Lapangan Terbang Antarabangsa Suvarnabhumi turut dipenuhi orang ramai.

Di Sai Mai, beratus-ratus penduduk berebut-rebut menaiki trak tentera untuk meninggalkan daerah itu ekoran bantuan yang tidak mencukupi.

Protes harga tiket mahal: Laman web FAM digodam

28/10/2011 2:38am

Oleh ILLAH HAFIZ AZIZ
KUALA LUMPUR 28 Okt. – Laman rasmi Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) telah digodam pihak tidak bertanggungjawab, awal pagi ini.

Laman web itu, www.fam.org.my difahamkan tidak lagi berfungsi seperti biasa, sebaliknya telah mempamerkan logo FAM yang diubah suai dengan meletakkan imej ‘khinzir’ dan turut dimasukkan rakaman dua rakaman video berbau provokasi.

Selain itu, laman web yang digodam dengan latar belakang warna merah itu turut menyelitkan satu artikel dari sebuah akhbar tempatan (bukan terbitan Utusan Malaysia) bertajuk ‘Harga tiket RM50 wajar’.

Kata-kata herdikan yang menggunakan bahasa kesat turut diselitkan pada laman yang digodam itu.

Provokasi terbaru ini difahamkan wujud akibat kenaikan harga tiket perlawanan akhir bola sepak Piala Malaysia antara Negeri Sembilan dan Terengganu, Sabtu ini.