Thursday, 6 October 2011

Pemergian Steve Jobs tinggalkan kesan berzaman: Bill Gates
2011/10/06

SAN FRANCISCO: Kematian pengasas Apple, Steve Jobs akan memberi kesan kepada dunia untuk tempoh yang lama, kata pengasas Microsoft, Bill Gates.

Beliau menyifatkan kematian Jobs hari ini sebagai satu kehilangan yang menyedihkan dan menyifatkan persahabatan antara mereka sebagai penghormatan yang tiada ternilai.
“Steve dan saya kali pertama bertemu hampir 3 lalu dan sehingga itu menjadi sahabat baik, rakan pesaing hampir separuh daripada hidup kami," katanya.
“Dunia jarang mempunyai seseorang yang mempunyai kesan yang besar seperti yang dimilik Steve, kesan yang akan dirasai berzaman lamanya," katanya dalam satu kenyataan. - AFP

Restoran asam pedas eksklusif RM2.8 juta di Melaka


MELAKA 5 Okt. - Industri pelancongan makanan di negeri ini dirancakkan lagi dengan pembukaan sebuah restoran eksklusif di tebing Sungai Melaka di sini yang menyediakan menu utama makanan popular Melaka iaitu asam pedas apabila dijangka mula beroperasi awal tahun depan.

Datuk Bandar Majlis Bandaraya Melaka Bersejarah (MBMB) Zainal Abu berkata, dikenali dengan nama Restoran Melayu, premis dua tingkat yang dibina dengan kos RM2.8 juta itu mula dibina sejak April lalu.

Menurut beliau, ia adalah restoran eksklusif pertama dibina di kawasan pentadbiran MBMB bagi menyediakan masakan Melayu yang terletak di lokasi strategik iaitu berhampiran kawasan tumpuan pelancong di Taman Rempah.

"Saya yakin, pembukaan restoran di tapak seluas 4,429 meter persegi ini bakal menjadi daya tarikan baru pelancong ke Melaka yang sinonim dengan masakan asam pedas di kalangan pelancong," katanya ketika membuat lawatan ke tapak projek itu di sini semalam.

Menurut Zainal, restoran dua tingkat itu mampu menampung 800 pelanggan dalam satu-satu masa dan akan dikendalikan oleh satu operator sahaja.

"Secara keseluruhannya projek ini dilaksanakan dengan baik dan mengikut jadual, cuma kita minta kepada mereka supaya menambah tiga lagi petak tempat letak bas bagi kemudahan bas pelancong," katanya.