Thursday, 29 September 2011

Bangunan bersejarah dicat semula


MELAKA 28 Sept. - Semua bangunan warisan di dalam kawasan Tapak Warisan Dunia yang kini dijadikan muzium akan berwajah baru melalui projek mengecat yang melibatkan peruntukan sebanyak RM2 juta untuk tempoh 10 tahun.

Pengerusi Jawatankuasa Perumahan, Kerajaan Tempatan dan Alam Sekitar negeri, Datuk Md. Yunos Husin berkata, projek tersebut hasil kerjasama kerajaan negeri dengan AkzoNobel, syarikat pengeluar cat ICI Paints (Malaysia) Sdn. Bhd.

Menurutnya, melalui kerjasama tersebut yang dimeterai melalui memorandum persefahaman (MoU) pada 2009, dua bangunan yang telah siap dicat ialah Muzium Islam Melaka dan Muzium Yang Dipertua Negeri Melaka.

''Bagi tahun ini sebanyak tujuh buah bangunan akan dicat semula dan tujuh lagi pula bermula pada tahun depan yang dijangka siap sepenuhnya pada penghujung Disember," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita pada Majlis Pelancaran Kerja-Kerja Mengecat Bangunan Warisan Fasa 1 di Kota St. John, Bukit Senjuang, di sini, semalam.

Turut hadir Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Kebudayaan dan Warisan negeri, Datuk Latiff Tamby Chik; Datuk Bandar Majlis Bandaraya Melaka Bersejarah (MBMB), Zainal Abu dan Pengurus Pentadbiran AkzoNobel, Radzi Abdul Rashid.

Md. Yunos berkata, sebanyak RM200,000 akan diperuntukan setiap tahun bagi melaksanakan projek mengecat dalam usaha memelihara kecantikan dan keaslian produk pelancongan yang tidak ternilai sejarahnya itu.

Untuk tahun ini beliau berkata, sebanyak tujuh bangunan yang akan dicat semula ialah Muzium Belia, Balai Seni Lukis Melaka, Pejabat Pos Jalan Laksamana, Muzium Pendidikan Melaka, Muzium Pemerintahan Demokrasi, Muzium Samudera Fasa 1 (Flor De La Mar), tembok Stadthuys dan Kota St. John Bukit Senjuang.

Bagi projek yang bakal dilaksanakan tahun depan katanya, ia melibatkan kompleks Stadthyus yang menempatkan 18 unit bangunan di Jalan Laksamana, jam besar, 12 unit gerai, Muzium Sejarah dan Galeri Laksamana Cheng Ho.

''Bangunan lain ialah Muzium Islam Melaka, Jabatan Muzium Malaysia, Muzium UMNO, Muzium Setem, Muzium Dunia Melayu Dunia Islam (DMDI) dan Muzium Istana Kesultanan Melaka," ujarnya.

Selain bangunan bersejarah kata Md. Yunos lagi, rumah-rumah ibadat yang juga berada di dalam kawasan Tapak Warisan Dunia juga akan dicat semula dengan warna asal bangunan tersebut.