Thursday, 21 October 2010

Cuti umum di Melaka hari iniMELAKA 20 Okt. - Sempena perisytiharan Melaka sebagai negeri maju 2010, kerajaan negeri mengumumkan esok sebagai cuti umum bagi seluruh negeri ini.

Ketua Menteri, Datuk Seri Mohd. Ali Rustam berkata, bagaimanapun, cuti itu bukanlah sebagai cuti umum yang diadakan setiap tahun.

Sebaliknya kata beliau, cuti itu hanyalah untuk satu hari sahaja yang diberikan kepada seluruh rakyat di negeri sebagai hadiah istimewa atas pencapaian Melaka diisytihar sebagai negeri maju 2010.

Menurutnya, keputusan untuk memberi cuti itu dibuat pada mesyuarat Exco yang diadakan di Seri Negeri, Ayer Keroh, di sini.

"Cuti ini diberikan sebagai menghargai penat lelah semua pihak yang menggembleng tenaga sepanjang tempoh 10 tahun hingga Melaka diisytiharkan sebagai negeri maju.

"Sewaktu Sukan Malaysia (Sukma) Melaka XII Jun lalu pun rakyat tidak diberi cuti tambahan. Cuti yang diberikan hanyalah untuk esok dan bukannya dijadikan cuti tahunan," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas melancarkan perkhidmatan monorail di Stesen Hang Jebat, Taman Rempah, di sini hari ini.

Menurutnya, cuti itu meliputi semua agensi kerajaan, swasta, sekolah, institusi pengajian tinggi (IPT) dan sektor industri.

"Jika ada di antara yang bekerja, mereka wajar diberikan bayaran kerja lebih masa. Seluruh sekolah pun bercuti dan tidak perlu ada kelas gantian," ujarnya.

Mengenai monorail pula, Mohd. Ali berkata, Kementerian Pengangkutan telah memberikan kelulusan untuk perkhidmatan monorail memulakan operasinya hari ini.

Menurutnya, kelulusan yang diberikan oleh Menterinya, Datuk Seri Kong Cho Ha adalah hadiah paling istimewa sempena perisytiharan Melaka sebagai negeri maju 2010.

"Orang ramai sudah boleh menaiki perkhidmatan monorail bermula hari ini dan berpeluang menikmati perjalanan melihat suasana menarik sepanjang Sungai Melaka," katanya.

Beliau berkata, projek yang dijalankan menerusi peruntukan Majlis Bandaraya Melaka Bersejarah (MBMB) dan dibangunkan oleh Agibs Engineering & Construction Sdn. Bhd., akan diuruskan oleh Melaka Tamingsari Berhad.

Projek yang menelan belanja RM15 juta itu meliputi perjalanan sejauh 1.6 kilometer bermula dari Stesen Hang Jebat di Taman Rempah hingga ke Stesen Hang Tuah di Jalan Bunga Raya di sini.

Harga tiket yang ditetapkan ialah RM10 untuk dewasa dan RM5 untuk kanak-kanak.

Ia beroperasi dari pukul 10 pagi hingga 10 malam dari Isnin hingga Jumaat setiap hari.

Sementara itu, bagi cuti umum dan hujung minggu pula perkhidmatan itu akan bermula dari pukul 10 pagi hingga 11 malam.

Oleh AMRAN MULUP
utusanmelaka@utusan.com.my

PERGOLA HOTEL MELAKA

PERGOLA HOTEL

Melaka, just one and a half hours South of Kuala Lumpur and a two and half hours drive from Singapore is rich in history, culture, heritage and tradition. Boasting famous historical sites which date back to the 1500s, Melaka is a potpourri of unique cultures and cuisines. Standing in the hub of Melaka city is the Pergola Hotel, located at the heart of Melaka Raya Business District, Melaka. It is within walking distance to Dataran Pahlawan, Mahkota Parade and Mahkota Medical Center.

Restaurants, banks, convenient stores, fast food outlets and entertainment amenities are just adjacent to the hotel. It is also accessible to neighbouring UNESCO World Heritage site.

Bringing you the allure of historical Melaka with modern day conveniences, 3-storey international business hotel features 46 luxuriously furnished rooms.

No.5, Kompleks Perniagaan Melaka Raya, Jalan Merdeka,
Taman Melaka Raya, 75000 Melaka.
Tel: +606-283 2299 Fax: +606-284 2299
email: info@pergolahotel.com.my

MOTEL BUKIT SERINDIT
Welcome to Motel Serindit Bukit Melaka .... Stay cheap for you and your family ...

We're here to offer attractive accommodation rates for groups and your visit to Malacca ...

"VISIT HISTORICAL MELAKA mediators VISIT MALAYSIA"

Please contact us at Tel: +606-2817388 for reservations and more information.

TYPE OF ROOM
WEEKDAY PRICE
PRICE WEEKEND / PUBLIC HOLIDAY
SINGLE ROOM
RM 90.00
RM 110.00
FAMILY ROOM
RM 130.00
RM 150.00
TRIPLE SHARING
RM 125.00
RM 135.00
Dorm
RM 140.00
RM 160.00

Hill Motel Serindit Melaka:
Serindit Jalan Bukit, 75150 Bukit Serindit, MELAKA.

Tel: +606-3369888 (9.00 am - 6.00 pm)

Fax: +606-3379488

HOTLINE: (9.00 am - 6.00 pm)