Saturday, 27 March 2010

Lukisan mural bangunan tarikan baru

Lukisan mural bermotifkan Kesultanan Melayu Melaka pada bangunan-bangunan lama sepanjang Sungai Melaka menjadi tarikan baru kepada pelancong di Bandar Hilir, Melaka

MELAKA 26 Mac - Projek lukisan mural pada bangunan-bangunan lama di sepanjang Sungai Melaka akan menjadi tarikan baru di kawasan tersebut.
Setiausaha Majlis Bandaraya Melaka Bersejarah (MBMB), Azmi Husin berkata, program hasil kreativiti pelajar Universiti Teknologi Mara (UiTM) Kampus Alor Gajah itu telah bermula sejak Oktober lalu dan dijangka siap sepenuhnya Julai ini.
Menurutnya, program yang mendapat peruntukan Kementerian Pelancongan berjumlah RM1.6 juta itu bertujuan mencantikkan kawasan sepanjang tebing sungai tersebut di samping mengindahkan bangunan-bangunan lama bagi dijadikan tarikan utama pelancong.
''Kerja-kerja lukisan mural di bahagian belakang bangunan lama itu sudah siap 60 peratus.
Ia melibatkan dua fasa struktur bangunan yang dipenuhi lukisan mural bermotifkan kepahlawanan dan kesultanan Melayu Melaka," katanya ketika dihubungi di sini semalam.
Tinjauan Utusan Malaysia mendapati hampir semua bangunan berkenaan dihiasi lukisan mural yang menggambarkan sejarah awal Melaka, kegemilangan kesultanan Melaka termasuk kepahlawanan Melaka seperti Hang Tuah, Hang Jebat, Puteri Hang Li Po dan Laksamana Cheng Ho.
Selain itu, terdapat juga lukisan mural pada deretan bangunan lama yang dilukis dengan bangunan sejarah yang ada di Melaka seperti Kota A'Famosa dan Stadhuys.
Mengulas lanjut, Azmi turut berkata, penghasilan lukisan mural tersebut bukan sahaja menjadi tatapan pengunjung tetapi dapat mengukir satu memori indah buat pelajar berkenaan kerana berjaya mempamerkan hasil kreativiti bermutu tinggi.
Ujarnya, MBMB yakin dengan kelainan itu mampu memberi satu impak kepuasan kepada pengunjung yang menggunakan perkhidmatan bot Melaka River Cruise.
''Mereka bukan sahaja berpeluang melihat keindahan flora dan fauna pada lukisan mural itu tetapi juga berpeluang menghayati sejarah awal negeri ini," katanya.

sumber: utusan malaysia